Beerkompanie Thull

Thull 15
6365 AC
Schinnen
Sinds 2019
  • een prachtige, nieuwe brasserie
  • veel hout, glimmende brouwketels en grote ramen
  • mix van traditionele en industriële elementen
  • plaats voor 120 gasten
  • een plek voor het hele gezin
  • waar je bourgondisch kunt eten en drinken
046-4432888
e-mail
website

Bedrijfsinfo

Recht tegenover de Alfa Brouwerij in Thull gaat een prachtige nieuwe brasserie verrijzen. Een gebouw dat helemaal past in het mooie Zuid-Limburgse heuvellandschap. Veel hout, glimmende brouwketels en grote ramen met uitkijk op het omliggende gebied. Het gebouw gaat volledig natuurlijk op in de omgeving en oplevering staat gepland voor voorjaar 2019.

Alfa is volop in beweging en nadat we onze merkuitstraling begin dit jaar helemaal vernieuwd hebben, met nieuwe flessen, nieuwe verpakkingen, een nieuwe website en veel aandacht voor de social media, geven we nu vol gas op een aantal andere vlakken. Een daarvan is de ontwikkeling van het terrein rondom onze familiebrouwerij in Thull. Recent onthulden we de ontwerpen van ons architectenbureau Knappwerk voor de nieuwe brasserie. Het ontwerp maakt gebruik van veel natuurlijke materialen. Het is een in het oog springende mix ­­van traditionele maar ook industriële elementen. De architecten lieten zich daarbij inspireren door oude Limburgse schuren. “We wilden iets dat in het landschap past”, zegt Alfa-eigenaar Harry Meens hierover in De Limburger. “Maar ook iets waarvan je zegt: wauw, dit hoort bij onze familiebrouwerij. Zonder oubollig te zijn.”
______________________________

De nieuwe uitspanning, die de naam Beerkompanie Thull gaat voeren, gaat plaats bieden aan zo'n 120 gasten, verdeeld over de benedenverdieping en een grote vide, waar ook de keuken en de bar komen. Er komt zo een schitterend nieuw element in het ontwikkelingstraject van IBA Parkstad. Een publiekstrekker voor de gasten in Beekdaelen, een gebied dat momenteel als onderdeel van IBA Parkstad onder handen wordt genomen. Een plek voor het hele gezin, waar je bourgondisch kunt eten en drinken, maar waar de bezoeker ook een blik op het brouwproces wordt gegund. De geschiedenis van Alfa brouwerij wordt belicht in een museum dat via een entree in de zijvleugel toegankelijk zal zijn. Vanachter de grote glazen wanden van de brasserie heb je een mooi uitzicht op de Mariakapel achter de Muiderplas in Thull. “Je moet ook binnen het gevoel hebben dat je midden in de natuur zit. We willen een open sfeer creëren”, aldus dochter Michelle, de vijfde brouwgeneratie Meens.

De brouwerij heeft het hele jaar door ook een grote aantrekkingskracht vanwege de georganiseerde brouwerijbezoeken. Na zo'n rondleiding vindt er een proeverij plaats in het proeflokaal, ook gelegen op het terrein van de brouwerij. Deze locatie krijgt overigens ook een update. Bezoekers kunnen dus na een rondleiding en proeverij meteen oversteken naar de nieuwe Beerkompanie. Er vloeit echt nog wel wat bier door de leidingen voordat het open gaat, want de eerste paal moet nog in de grond. Dit soort projecten vergt heel veel voorbereiding en afstemming met instanties en omwonenden. Hier wordt uiteraard de grootst mogelijke zorgvuldigheid bij in acht genomen. Maar dan ontstaat er uiteindelijk ook een zeer bijzondere locatie. “Eigenlijk bouwen wij hier het fysieke middelpunt van de nieuwe gemeente, het nieuwe gemeentehuis als het ware”, grapt Harry Meens.

Detail info