Gerlachus Bierbrouwerij & Whiskystokerij

Burg. à Campostraat 17
6336 BN
Hulsberg
Sinds 2002
  • een micro-brouwerij en micro-stokerij
  • sinds 2002
  • volwaardige producent van bieren met volledige vergunning
  • Limburgs Genieten - Limburgs Veldbier - Limburgs Beumerwalder 
  • Gerlachus Wiskie en Zjin
  • voor particulieren en herverdelers
045-7100520
e-mail
website
Thijs Has

Bedrijfsinfo

Over ons
Thijs is in zijn vrije tijd bierbrouwer en whiskystoker maar door de week management assistent. Afgestudeerd als ingenieur Elektrotechniek vond hij in 2002 een hobby in het bierbrouwen, thuis in de keuken. Elk jaar werd het beter en meer maar ook ingewikkelder en groter. In 2013 besloot Thijs om een vergunning aan te vragen voor het brouwen en – belangrijker nog – distilleren. Na een jaar mocht hij eindelijk zijn eerste ketel bouwen.

Hij werkt met passie aan zijn producten en heeft als credo: “eerst moet het resultaat goed smaken, daarna pas ik het proces en de installatie aan op het product en niet andersom.” Zo past hij voortdurend de installaties van zijn – zelf ontworpen en samengestelde – brouwerij &stokerij aan op de wensen en mogelijkheden van het moment. Steeds beter, steeds hoger rendement maar bovenal: steeds lekkerder. Daar horen ook telkens nieuwe producten bij; sommige blijven bij een experiment en andere worden opgenomen in het assortiment.
______________________

Brouwerij
Ontstaan uit hobbymatig bier brouwen is de Gerlachus Bierbrouwerij uitgegroeid tot een uit de hand gelopen hobby: 3 gisttanks van elk 2,4 hl en beslag- en kookketels van 2 hl vormen samen een bescheiden brouwinstallatie voor het maken van enkele smaakvolle bieren.

De brouwerij wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het brouwen van het stookbier: de basis voor de Wiskie. Immers, de basis voor bier en whisky is hetzelfde en zo kan de installatie voor beide doeleinden worden gebruikt.

Alle bieren worden gebrouwen volgens eigen receptuur; uitgebalanceerd qua smaak en gemaakt van zuivere grondstoffen. Door de uitgekiende inrichting van het brouwhuis kunnen meerdere bieren gelijktijdig optimaal op smaak komen in gisttanks die afzonderlijk instelbaar zijn qua temperatuur.

Gestart in 2002 is anno 2017 de brouwerij uitgegroeid tot een volwaardige producent van bieren zoals Limburgs Genieten (donker kruidig zwaar bier), Limburgs Veldbier (tarwe / weizen), Limburgse Tripel en Limburgs Beumerwalder (Dortmunder).

In de brouwerij worden zowel bieren voor directe consumptie gebrouwen alsook stookbier om te distilleren tot moutwijn en Wiskie. Elk brouwsel wordt volledig ambachtelijk gebrouwen zonder tussenkomst van automatische processen. Zo smaakt elk brouwsel nét even anders maar wel altijd authentiek en vol smaak. Vakmanschap en ruime ervaring van de brouwer zorgen telkens weer voor de hoogste kwaliteit!

Alle bieren worden afgevuld op flessen. Speciale edities met afwijkende verpakkingen voor bijvoorbeeld non-profit organisaties behoren tot de mogelijkheden.

De inrichting van de brouwerij voldoet aan de hygiëne-eisen van de NVWA en er wordt gewerkt volgens de HACCP richtlijnen. Het volledige productieproces van elke batch, van inkoop tot verkoop, wordt volgbaar geregistreerd.
______________________

Stokerij
De Gerlachus Whiskystokerij is een van de weinige whiskystokerijen die Nederland rijk is. Het is tegelijk de kleinste officiële graandistilleerderij van het land en de enige in Limburg die eigen producten voor consumenten verkoopt. Uniek aan de Gerlachus Whiskystokerij is dat dit de enige in Nederland is die zelf het stookbier brouwt én distilleert in de klassieke koperen potstill. Dat resulteert ook in een ongekend lekkere Wiskie!

Gestart in 2002 met het brouwen van alleen bier is anno 2017 de stokerij uitgegroeid tot een volwaardige producent van gedistilleerde dranken, waaronder Gerlachus Wiskie.

De distillatie vindt plaats in een koperen “pot still”, een bijzonder vormgegeven ketel waarin de alcoholdampen samen met geur- en smaakstoffen verdampen en verderop condenseren. Enkele jaren van experimenteren, wijzigen, proberen en vooral proeven en ruiken hebben geresulteerd in een zelf ontworpen ketel waarin rendement en smaak in de juiste verhouding zijn. Deze ketel is niet alleen geschikt voor het distilleren van Wiskie, maar ook voor het produceren van de alcohol die benodigd is voor onze likeuren. Het koper ziet er niet alleen prachtig uit, het helpt ook om de smaak zachter en verfijnder te maken.

De ambachtelijke werkwijze is wat Gerlachus uniek maakt: het gehele brouw- en stookproces wordt handmatig uitgevoerd en gecontroleerd op smaak en reuk; daar kan geen automatisering tegenop. De stoker wordt alleen geholpen bij het aansturen van de koeling en afdichting van de ketel. Kennis en kunde van de stookmeester garanderen beheersing van de smaak en de kwaliteit van het eindproduct. Stoken is een ambacht waar kennis van het proces en alle scheikundige en fysische aspecten onontbeerlijk is. Het is geen hobby meer, het is een vak geworden.

Het gehele proces van het brouwen van het whiskybeslag, vergisting, distillatie en rijping vindt volledig in de eigen brouwerij plaats. Zelfs het bottelen, etiketteren en verpakken gebeurt in deze kleine ruimte. Alleen de lagering van onze nieuwste vaten gebeurt in de kelders van Château Sint Gerlach.
_______________________

Webshop
Indien u via de webshop bestelt, bent u ervan verzekerd dat uw artikelen voorradig zijn als u deze wilt komen ophalen. Ophalen kan op zaterdag van 10 tot 16 uur en door de week (overdag en ‘s avonds) op afspraak. Stuur een Whatsapp om een afspraak te maken.

Opsturen is ook mogelijk. Hou er rekening mee dat alcoholische dranken alleen mogen worden overhandigd aan volwassenen (18+) en dat er door de vervoerder kan worden gevraagd om een legitimatie. Lees hiervoor ook de regels m.b.t. de Alcoholwet.

Geef bij het afrekenen aan of u de bestelling zelf wilt afhalen of deze wilt laten opsturen.

Detail info

Openingstijden

De brouwerij is geopend op zaterdagen (behoudens uitzonderingen) van 10:00 tot 16:00 uur. Daarbuiten is de brouwerij alleen toegankelijk op afspraak. De brouwerij bevindt zich in een woonwijk, niet direct herkenbaar voor wie het niet weet. Als u op bezoek komt: navigatie zet u voor de deur af en er is ruim voldoende parkeergelegenheid. Het uithangbord aan onze gevel verraadt waar we zitten.