Kelleter

Maar 12
6454 AM
Jabeek
Sinds 2015
  • mediation
  • medezeggenschap
  • ondernemingsraden
  • gescheiden (ex-)partners
  • ontslagsituaties
06-41488999
e-mail
website
Peter Keller

Bedrijfsinfo

Mediation gaat over bemiddeling bij conflicten: op het werk, in de zakelijke omgeving als ook binnen de familie en binnen (diverse) relaties. Dit gebeurt onder leiding van een onafhankelijke en onpartijdige derde, de mediator genoemd. Vaak is een ruzie al zo hoog opgelopen dat partijen de oplossing niet meer kunnen zien. Mediation kan dat veranderen!

Als MfN register Mediator stimuleer en begeleid ik partijen bij het creatief zoeken naar een oplossing bij een conflict en bewaak ik het proces.
Sinds de komst van mediators is het gebruik ervan sterk in populariteit toegenomen. Steeds meer mensen in Nederland kiezen ervoor om een mediator in te schakelen.

Medezeggenschap binnen bedrijven heeft betrekking op ondernemingsraden, op arbeidsverhoudingen en op het vermogen binnen een bedrijf om medewerkers (gestructureerd) een stem te geven.

Als medezeggenschapstrainer geef ik maatwerktrainingen aan ondernemingsraden, aan vakorganisaties en aan directies. Als adviseur en coach op het vlak van medezeggenschap werk...

Mediation gaat over bemiddeling bij conflicten: op het werk, in de zakelijke omgeving als ook binnen de familie en binnen (diverse) relaties. Dit gebeurt onder leiding van een onafhankelijke en onpartijdige derde, de mediator genoemd. Vaak is een ruzie al zo hoog opgelopen dat partijen de oplossing niet meer kunnen zien. Mediation kan dat veranderen!

Als MfN register Mediator stimuleer en begeleid ik partijen bij het creatief zoeken naar een oplossing bij een conflict en bewaak ik het proces.
Sinds de komst van mediators is het gebruik ervan sterk in populariteit toegenomen. Steeds meer mensen in Nederland kiezen ervoor om een mediator in te schakelen.

Medezeggenschap binnen bedrijven heeft betrekking op ondernemingsraden, op arbeidsverhoudingen en op het vermogen binnen een bedrijf om medewerkers (gestructureerd) een stem te geven.

Als medezeggenschapstrainer geef ik maatwerktrainingen aan ondernemingsraden, aan vakorganisaties en aan directies. Als adviseur en coach op het vlak van medezeggenschap werk ik voor, en met ondernemingsraden, met name bij reorganisatie vraagstukken en thema’s op het vlak van arbeidsverhoudingen.

Mijn hoofddoel is mensen verbinden en komen tot betere resultaten.
______________________________

MEDIATION
Een mediator ondersteunt in het proces om te komen tot een voor beide partijen goed resultaat.

MEDEZEGGENSCHAP
Veel ondernemers en OR leden worstelen met het goed invulling geven van medezeggenschap
_____________________________

Over mij
Ieder mens is uniek, toch vertonen we in bepaalde situaties allemaal hetzelfde gedrag. Uit het werken met mensen, het ondersteunen bij hun ontwikkeling en het begeleiden van (organisatie-, groeps- als ook individuele-) processen haal ik mijn voldoening. Daar zit mijn passie.

Mijn loopbaan is begonnen als HRM manager waar ik veel ervaring heb opgedaan op het gebied van arbeidsverhoudingen (DSM/GTI).
Vervolgens was ik ruim tien jaar werkzaam bij Vakbond de Unie en als vakbondsbestuurder/onderhandelaar nauw betrokken bij de totstandkoming van diverse cao’s en bij talloze reorganisaties.
Bij de vakbeweging heb ik mij door de jaren heen steeds meer toegelegd op de coaching/ondersteuning en het trainen van ondernemingsraden als ook directies op het vlak van medezeggenschap en arbeidsverhoudingen.

Als zelfstandig professional heb ik ruime ervaring met het uitvoeren van zeer diverse opdrachten voor organisaties en ondernemingsraden, in het bijzonder bij reorganisaties en veranderprocessen. Begeleiding van deze processen heeft mij steeds meer geleerd dat de mens in dit alles dé bepalende factor is.
De inhoud is van groot belang, de betrekkingen zijn bepalend.

In de verschillende rollen die ik had was ik meestal de verbinder en vaak “de vredesduif”. Eigenlijk heel logisch dan ook dat toen ik ZZP-er werd ik ook als mediator aan het werk ben gegaan, de opleiding ben gaan volgen en inmiddels als mediator in het MfN Register ben opgenomen. Het ondersteunen van partijen in een conflictsituatie is een bijzondere manier van verbinden van mensen. Het leren van een conflict, het conflict als bron van innovatie en zelfreflectie is een waardevol uitgangspunt.

In mijn huidige rollen combineer ik mijn kennis en ervaring in trainingen en coaching van ondernemingsraden en werk ik als mediator, m.n. in de zakelijke omgeving waar ik bemiddel bij arbeidsgeschillen en bij geschillen op het vlak van arbeidsverhoudingen. Daarnaast bemiddel ik ook bij familie geschillen, echtscheidingen als ook bij burenconflicten (o.a. bij buurtbemiddeling gemeente Langraaf).

Verder ben ik getrouwd met mijn lieve vrouw Simone en de vader van twee fantastische (studerende) kids, waar ik echt apetrots op ben. Ik rijd motor (BMW 1200 GS) en met name tijdens onze vakanties genieten we van onze oude 2CV6 uit 1985 en als ik tussendoor even tijd heb, speel ik graag gitaar (Gretsch/Fender).
_____________________________

Mediation
Heb je zakelijk of privé een geschil of conflict? En kom je er samen niet meer uit omdat emoties te hoog oplopen? Dan kan mediation helpen.

Mediation is vooral nuttig als de communicatie is verstoord, als de rechtstreekse onderhandeling tussen partijen belemmerd wordt door wederzijds gebrek aan vertrouwen of als er sprake is van escalatie. Als mediator ondersteun ik in het proces om te komen tot een voor beide partijen goed resultaat.

Mediation is een vorm van bemiddeling voor mensen die een conflict hebben en die daarbij geholpen willen worden door een neutrale en onpartijdige bemiddelaar.
Partijen komen zelf tot een oplossing onder begeleiding van een professionele bemiddelaar.

Daarbij is belangrijk dat de deelnemers aan de mediation vrijwillig besluiten zich in te zetten voor een oplossing en zelf bepalen hoe die oplossing eruit ziet. Als mediator begeleid en bemiddel ik in dit proces. Daarbij werk ik volledig onpartijdig, neutraal en op basis van vertrouwelijkheid.

Voorwaarde voor mediation is dus wel dat de deelnemers er samen uit willen komen en zich daarvoor in de mediation ook inzetten.

Mediator is geen beschermd beroep. Iedereen die dat wil, kan zich mediator noemen. Het is raadzaam om een mediator in te schakelen die aangesloten is bij het MfN-register. Het MfN-register is erkend door door de Raad voor de Rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand.
Ik ben erkend MfN-registermediator en handel in conflictsituaties met beheersing en borging van een kwaliteitsstandaard.

“Een mediator staat los van emoties, heeft verstand van zaken en kan het gesprek in goede banen leiden. De inzet van een mediator kan (juridische) kosten besparen”.
Dit blijkt uit het onderzoek Nederlanders & Mediation, wat is uitgevoerd door RuigRok Netpanel in opdracht van de Nederlandse Mediatorsvereniging in samenwerking met de Mediatorsfederatie Nederland.

Uit onderzoek is ook gebleken dat mediation in veel gevallen een effectieve en snelle manier is om een conflict op te lossen. Steeds meer mensen kiezen daarom voor mediation. De belangrijkste voordelen van mediation zijn:

  • het werkt snel en efficiënt;
  • het kost minder tijd en geld dan langdurige en kostbare juridische procedures;
  • de oplossing komt van partijen zelf, wat positieve effecten heeft voor de toekomst en waardoor betrokkenen zich vaak beter houden aan de gemaakte afspraken;
  • er is flexibiliteit en ruimte voor eigen inbreng en sturing;
  • een neutrale derde kan beter onderscheid maken tussen emotionele en inhoudelijke aspecten en de belangrijkste kwesties bespreekbaar proberen te maken;
  • de focus ligt op belangen en toekomst in plaats van standpunten en verleden;
  • een mediator kan eventueel gescheiden met partijen spreken waardoor de echte belangen op tafel kunnen komen en opties in vertrouwen besproken kunnen worden;
  • de deelnemers houden zelf controle over het conflict én de oplossing;
  • er is vertrouwelijkheid en beslotenheid zodat alle deelnemers vrijuit kunnen praten;
  • een (werkbare) relatie wordt behouden of zorgvuldig beëindigd.
     

Toch kan het voorkomen dat mediation niet geschikt is. In het voortraject zal dan ook bezien moeten worden of jouw situatie wel geschikt is voor mediation.

Heb je een conflict en wil je er samen een oplossing voor bedenken?
Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op voor je vraag of advies.
___________________________

Medezeggenschap
Ondernemingsraden hebben een belangrijke plek in de besluitvorming en hebben veel impact op de gang van zaken binnen organisaties. Medezeggenschap kan, wanneer goed vormgegeven, zorgdragen voor consensus en veel draagvlak in het bedrijf en vertrouwen doen groeien.
Een goed functionerende OR is van groot belang en draagt bij aan een goed werkklimaat.

De relatie tussen de bestuurder en de OR is daarbij zeer bepalend en heeft veel invloed op de mate van succes van de medezeggenschap in het bedrijf.

Het belang van medezeggenschap in het bedrijfsleven staat buiten kijf, de onderzoeken op dat vlak spreken voor zich. De betrokkenheid van medewerkers laat zich niet in geld uitdrukken, zoals iedereen weet; de mind-set van de medewerkers kan een bedrijf maken of breken, de OR heeft hierin een grote rol.

Veel bestuurders/ondernemers en ook veel OR leden worstelen met de vraag hoe goed invulling te geven aan het vraagstuk van medezeggenschap.

Ik geef advies op maat en op het moment dat jij het nodig hebt met hoogwaardige procesbegeleiding en juridische en bedrijfskundige advisering. Ook bied ik trainingen en workshops aan op het brede vlak van medezeggenschap met een sterk maatwerkkarakter.

Neem gerust vrijblijvend contact op, ik kom graag mijn visie op medezeggenschap toelichten en waar nodig ondersteunen.

Training ondernemingsraad
Een OR bestaat uit een groep sterk bij de onderneming betrokken medewerkers die vaak uit alle uithoeken van het bedrijf komen en elkaar soms nauwelijks kennen. Ze willen graag een bijdrage leveren op een andere manier dan dat ze al doen vanuit hun reguliere functie. Toch moet een OR een goed functionerend team zijn waarbij ieders competenties optimaal worden ingezet ten behoeve van het goed (gaan) functioneren van de medezeggenschap. Dat is niet eenvoudig.

Ook komt er nogal wat specifieke kennis kijken bij een rol in de OR, kennis op niet alleen het vlak van de Wet op de Ondernemingsraden (de WOR) maar ook van de verschillende thema’s die zich kunnen aandienen bij een OR zoals bijvoorbeeld HR instrumenten of reorganisatie, onderwerpen die complex zijn en specifieke kennis vragen. Hoe je dan omgaat met elkaar, binnen de raad, met de bestuurder maar ook met de collega’s, de achterban is al met al een hele uitdaging.

Een goede maatwerktraining die aansluit bij de trainingsbehoefte en die werkelijk helpt om als OR in het zadel te komen is dan essentieel. Weten waar het in essentie om gaat, weten ook wat je rol als OR is, is dan van groot belang. In het zadel (leren) zitten samen binnen de raad is de start. Het vervolgens werkelijk leren rijden – het invullen van de medezeggenschap, het doen – is een vervolg waarbij coaching en vervolgtraining vaak wenselijk is.

Een maatwerktraining zoals ik hem geef wordt persoonlijk afgestemd waarbij prangende onderwerpen prioriteit hebben. De klik tussen OR en mij als trainer is van groot belang.

Nieuwsgierig geworden? Meer weten over de mogelijkheden en mijn werkwijze? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Coaching & ondersteuning ondernemingsraden
Ondernemingsraden krijgen in hun zittingstermijn vaak te maken met complexe vraagstukken, advies en/of instemmingsaanvragen die impact hebben op mens en organisatie en die vaak specifieke expertise vragen. Denk aan reorganisatie vraagstukken, zaken die te maken hebben met arbeidsvoorwaarden, vraagstukken die te maken hebben met HR instrumenten of bestuurlijke vraagstukken.

Het proces van medezeggenschap is niet altijd eenvoudig, zeker niet wanneer je zelf betrokken bent of wanneer de voorgenomen maatregelen je collega’s treffen. Als OR heb je op grond van de Wet op de Ondernemingsraden recht op professionele ondersteuning bij vraagstukken die je zelf niet kan oplossen.

Neem vrijblijvend contact met mij op om de mogelijkheden van ondersteuning te bespreken. Ik werk op oproepbasis en biedt ondersteuning op de zogenaamde piekmomenten en sta stand-by als vraagbaak.