Meander Pastorijstraat

Pastorijstraat 31
6361 AG
Nuth
  • kantoor van Meander
  • de grootste zorgaanbieder in Parkstad en Westelijke Mijnstreek
  • thuiszorg
  • maatschappelijke dienstverlening
045-5657550
e-mail
website

Bedrijfsinfo

Thuiszorg

Wijkverpleging
Thuis blijven wonen met een zorgbehoefte
Als u tijdelijk of langdurig ziek bent of als u bijvoorbeeld moeten opknappen na een ziekenhuisopname, is professionele hulp vaak onmisbaar. Een ziekte of handicap kan heel ingrijpend zijn. De zichtbare schakel van MeanderGroep kan u ondersteunen. Deze zet een team van verpleegkundigen / verzorgenden in, die u begeleiden of ondersteunen bij de wondverzorging, het toedienen van medicijnen of injecties en/of lichamelijke verzorging. Tijdens een huisbezoek van de wijkverpleegkundige bepaalt u vooraf samen welke hulp noodzakelijk is.

Hulp bij het huishouden in uw vertrouwde omgeving
De dagelijks terugkerende huishoudelijke werkzaamheden kunnen soms een last zijn. Als u zelf niet of slechts beperkt deze taken kunt uitvoeren, moet u in eerste instantie een beroep doen op uw huisgenoten of andere familieleden. Als dit niet mogelijk is, kan Meander Hulp Thuis u ondersteuning bieden in de hulp bij het huishouden. Deze hulp kan bestaan...

Thuiszorg

Wijkverpleging
Thuis blijven wonen met een zorgbehoefte
Als u tijdelijk of langdurig ziek bent of als u bijvoorbeeld moeten opknappen na een ziekenhuisopname, is professionele hulp vaak onmisbaar. Een ziekte of handicap kan heel ingrijpend zijn. De zichtbare schakel van MeanderGroep kan u ondersteunen. Deze zet een team van verpleegkundigen / verzorgenden in, die u begeleiden of ondersteunen bij de wondverzorging, het toedienen van medicijnen of injecties en/of lichamelijke verzorging. Tijdens een huisbezoek van de wijkverpleegkundige bepaalt u vooraf samen welke hulp noodzakelijk is.

Hulp bij het huishouden in uw vertrouwde omgeving
De dagelijks terugkerende huishoudelijke werkzaamheden kunnen soms een last zijn. Als u zelf niet of slechts beperkt deze taken kunt uitvoeren, moet u in eerste instantie een beroep doen op uw huisgenoten of andere familieleden. Als dit niet mogelijk is, kan Meander Hulp Thuis u ondersteuning bieden in de hulp bij het huishouden. Deze hulp kan bestaan uit bijvoorbeeld het schoonhouden van uw woning, wassen of strijken. We bepalen samen met u op welke dag(en) er hulp komt en wat hij of zij doet. Een zorg minder!

Acute zorg aan huis
Incidentele hulp bij niet-medische problemen
De momenten dat u zorg aan huis nodig heeft, zijn niet altijd te plannen. Het kan zijn dat u onverhoopt overdag, 's avonds of 's nachts behoefte heeft aan een helpende hand. Het gaat hierbij om situaties die af en toe voorkomen. In dat geval kunt u 24 uur per dag een beroep doen op acute zorg aan huis. Wij streven ernaar dat er binnen 20 minuten een professionele hulpverlener bij u aanwezig is om u te helpen. Bij Acute zorg aan huis gaat het om niet-medische zorg. Als u medische zorg nodig heeft, bijvoorbeeld in het geval van hartklachten, dient u uw huisarts in te schakelen of het alarmnummer te bellen.

Volledig Pakket Thuis
Thuis wonen als in een zorgcentrum
Als u nog enigszins mobiel bent en de situatie thuis is redelijk stabiel, kunt u het Volledig Pakket Thuis aanvragen. Hierbij ontvangt u in uw eigen woning dezelfde zorg en dienstverlening als in een zorgcentrum. Het Volledig Pakket Thuis (VPT) omvat verzorging en verpleging zoals afgesproken in het zorgplan, onverwachte zorg (bijvoorbeeld 's nachts), huishoudelijke hulp, de dagelijkse maaltijden of een vergoeding hiervoor en deelname aan activiteiten in het wijkzorgcentrum. De basis- medische zorg (huisarts, medicijnen en hulpmiddelen) valt buiten het Volledig Pakket Thuis.

Zo lang mogelijk zelfstandig
Het Volledig Pakket Thuis is met name geschikt voor mensen die zelf zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen, nog enigszins mobiel zijn en bij wie de situatie redelijk stabiel is. Het is belangrijk dat er op korte termijn ook geen wijziging in de zorgbehoefte te verwachten is.

Thuiswonen met dementie
Casemanagers dementie
Wanneer bij een klant een vermoeden van dementie is geconstateerd, gaat hij of zij een onzekere periode tegemoet. Ook de naaste familie zit vaak met veel vragen over het ziektebeeld. Om deze mensen te begeleiden, werkt Meander intensief samen met de keten Hulp bij Dementie Parkstad waarin 31 casemanagers dementie werkzaam zijn.

De casemanager dementie ondersteunt mensen met het zolang mogelijk behouden van de eigen regie. Hij fungeert als hét onafhankelijke aanspreekpunt binnen de zorgketen rondom een klant. De casemanager werkt samen met de huisarts en alle betrokken zorgverleners en heeft de regie wat betreft het coördineren van zorg en dienstverlening.

Wijkverpleging en het ziekenhuis
Wijkverpleegkundigen in samenwerking met Zuyderland Medisch Centrum
In het Zuyderland Medisch Centrum locatie Heerlen zijn wijkverpleegkundigen werkzaam om de overgang van het ziekenhuis naar de thuissituatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarvoor kunnen zij vóór, tijdens en na uw ziekenhuisopname contact met u hebben.

Contact vóór opname
Na een bezoek aan de polikliniek of een onderzoek voorafgaande aan een operatie zoals een knie-, heup- of oogoperatie kunnen de transitieverpleegkundigen informatie en/of advies geven met betrekking tot zorg thuis.

Contact tijdens opname
Op verzoek van de specialist, huisarts, afdelings (wijk) verpleegkundige, familie, kunnen de transitieverpleegkundigen kennis komen maken in het ziekenhuis, op de afdeling. Zij kunnen informatie en advies geven over de zorg, hulpmiddelen of aanpassingen die na een ziekenhuisopname thuis nodig zijn. Een aantal zaken kunnen zij ook voor u regelen, zoals o.a.:

  • uitleenartikelen zoals rollator, looprek, krukken, po-stoel, hoog/laag bed
  • wijkverpleging / verpleging ( b.v. wondzorg/stomazorg/injecteren/toedienen sondevoeding; verwisselen van blaascatheter; infuuszorg in samenwerking met Meander Team High care)
  • palliatieve zorg, zoals terminale thuiszorg in de laatste levensfase; inzetten nachtzorg; pijnbestrijding; begeleiding en consultatie door gespecialiseerde palliatief consulenten.
     

Een optimale nazorg
Eenmaal thuis zal de door u gekozen thuiszorgorganisatie contact opnemen. In overleg met u wordt de zorgvraag besproken en de indicatie gesteld. De transitieverpleegkundigen zorgen voor een goede afstemming met de thuiszorg en de verpleegafdeling. Ook bij andere zorgvragen helpen zij u graag verder.
______________________________

Wonen (met zorg)

Aanleunwoningen
Meander Wonen verhuurt circa 500 aanleunwoningen in Kerkrade, Landgraaf en Bocholtz. Prettig, comfortabel en zelfstandig wonen, met de zekerheid van zorg als dat nodig is. Dat is waar wij voor staan.

Wat is een aanleunwoning?
Een aanleunwoning is een gelijkvloerse woning die vooral geschikt is voor bewoners die zorg nodig hebben maar toch zelfstandig willen wonen. De woningen zijn ruim en goed toegankelijk en geschikt voor bewoners die afhankelijk zijn van een rollator of rolstoel. De badkamer in deze woningen is ruim en passend ingericht voor minder mobile bewoners. Aanleunwoningen grenzen aan een wijkzorgcentra, waardoor de bewoners gemakkelijk gebruik kunnen maken van de voorzieningen daar, zoals een restaurant, het activiteitenaanbod, ruimtehuur e.d.

Om in aanmerking te komen voor een van de aanleunwoningen, wordt u bezocht door de sociaal consulent van Meander Wonen. Deze brengt uw persoonlijke situatie in kaart en bekijkt of u in aanmerking komt voor een van de aanleunwoningen. U kunt zich inschrijven door een inschrijfformulier in te vullen. Dit kunt u krijgen via de klantenservice van MeanderGroep Zuid-Limburg 0900-699 0 699. Zodra wij dit retour ontvangen hebben, zal de sociaal consulent van MeanderWonen contact met u opnemen voor het maken van een afspraak.

Ondersteuning
In al deze woningen zijn er mogelijkheden voor personenalarmering, waarmee u in geval van nood 24 uur per dag eenvoudig en snel hulp kunt inroepen.

Geriatrische Revalidatie Zorg
Soms heeft u na een geplande of ongeplande ziekenhuisopname meer tijd nodig om te herstellen en te revalideren. Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ) helpt u na ziekte of een operatie om op een verantwoorde manier naar huis terug te keren. In het revalidatietraject houdt u zelf de regie over uw therapie: samen met uw mantelzorger(s) bepaalt u welke handelingen en vaardigheden u nodig heeft om thuis weer goed en veilig te kunnen functioneren.

In Zorg- en revalidatiecentrum Hambos kunt u terecht voor een revalidatietraject op maat. Dit centrum is gespecialiseerd in alle vormen van revalidatie. Voor de volgende specialismen vervult Zorg- en revalidatiecentrum Hambos een regiofunctie:

  • revalidatie bij de ziekte van Parkinson
  • revalidatie bij tracheabeademing
  • revalidatie bij infuustherapie
  • revalidatie als geheugenproblemen de revalidatie bemoeilijken


Veilig wonen in eigen huis
Steeds meer ouderen kiezen ervoor zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Soms lukt dat alleen met professionele hulp, bijvoorbeeld van Meander Thuiszorg en/of met een abonnement op personenalarmering.

Elektronische (salto) deurcilinder
Als er sprake is van thuiszorg in de eigen woning, moeten thuiszorgmedewerkers ook als de bewoner zelf niet goed in staat is de deur te openen, toegang tot de woning hebben.Om veiligheidsredenen heeft Meander besloten om niet meer te werken met sleutelkluisjes. Een elektronische (salto)deurcilinder biedt een veilige en gemakkelijke toegang tot de woning. De elektronische salto deurcilinder kan heel eenvoudig en snel aan bijna alle bestaande voordeuren en sloten worden toegevoegd.De voordeur kan dan alleen worden geopend met een kunststof ‘sleutel' die voor het slot gehouden wordt (een ‘tag'). Deze tag is speciaal geprogrammeerd voor de betreffende voordeur. Dit is de meest veilige oplossing voor toegangsbeheer. De elektronische salto cilinder voldoet aan de daarvoor geldende keurmerken waaronder (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) SKG ***® (3 SKG sterren: extra zwaar inbraak werend).

Personenalarmering
U woont zelfstandig maar wilt toch de zekerheid van directe hulp in een noodsituatie?
Met een abonnement op personenalarmering kunt u 24 uur per dag hulp inroepen. In noodsituaties drukt u op de halsdrager of de rode knop van het toestel van de personenalarmering. U krijgt dan direct contact met een medewerker van de meldkamer. Wij streven ernaar om bij hulpvragen, ongeacht het tijdstip, binnen twintig minuten na de zorgoproep in uw woning aanwezig te zijn om de noodzakelijke zorg te verlenen. Een gerust gevoel.

Verpleeghuizen
Wonen in een beschermende omgeving
Als zelfstandig wonen niet meer haalbaar is en u door lichamelijke of geestelijke ongemakken uw eigen huis voor bepaalde tijd of zelfs voorgoed moet verlaten, is het goed te weten dat MeanderGroep in één van de verpleeghuizen een tweede thuis biedt. Hier heeft u een plek waar u uw eigen leven kunt voortzetten, zoveel mogelijk op de manier zoals u dat gewend was. Uw woonomgeving en uw dagbesteding stemmen wij af op uw wensen en gebruiken. Onze medewerkers houden optimaal rekening met uw leefstijl en achtergrond. Door een uitgebreid aanbod van persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling ontvangt u de ondersteuning waar u behoefte aan heeft.

Wijkzorgcentra [verzorgingshuizen]
Mensen voelen zich het meest thuis in de eigen vertrouwde woonomgeving, maar soms is zelfstandig wonen niet meer haalbaar en moet iemand door lichamelijke of geestelijke ongemakken zijn eigen huis voor bepaalde tijd of voorgoed verlaten.

Dan biedt de MeanderGroep woonvoorzieningen aan, zoveel mogelijk kleinschalig en per wijk opgezet. Naast wonen staan in deze voorzieningen welzijn en zorg centraal. In nauw overleg met de bewoner en diens familie wordt gekeken wat het beste aansluit op de persoonlijke situatie.

Wonen voor mensen met dementie
Kleinschalig wonen is populair binnen de zorg aan oudere mensen met dementie. Een groep van gemiddeld zes tot acht mensen woont samen in een huiselijke en warme omgeving, waarin ze zo veel mogelijk de kans krijgen een eigen leven te leiden. De bewoners hebben een permanent eigen thuis waarin ze zich veilig, geborgen en op hun gemak voelen en de benodigde zorg ontvangen. De voortdurende aanwezigheid van vertrouwde gezichten om hen heen draagt daar in sterke mate aan bij. Mantelzorgers en familie blijven een belangrijke rol spelen in het leven van de bewoners .

Bij kleinschalig wonen worden mensen met dementie gestimuleerd om deel te nemen aan dagelijkse activiteiten. Ze doen onder begeleiding boodschappen, ze helpen met koken, verrichten kleine huishoudelijke taken en ontvangen bezoek. Het streven is de bewoners niet meer te laten verhuizen naar een andere voorziening; ook niet als hun mogelijkheden afnemen.

Deze huiselijke omgeving kan een groep woningen zijn in de wijk of onderdeel uitmaken van een groter verpleeghuis of een wijkzorgcentrum.