Zwamburg

De Bockhofweg 10
6333 AZ
Schimmert
Sinds 2015
  • duurzaamheid kweek je bij Zwamburg
  • paddenstoelen kweken op koffiedrab
  • oesterzwammen
  • Zwamburg kweekset
  • plantaardige bitterballen en kroketten
  • rondleidingen
06-42974744
e-mail
website
Rob Hermans

Bedrijfsinfo

Duurzaamheid kweek je bij Zwamburg

Wat doe jij met de koffiedrab nadat je je bakje troost op hebt? Je gooit deze organische reststroom toch niet weg? In een loods, in de schaduw van de monumentale watertoren in Schimmert, kweekt Zwamburg oesterzwammen op Limburgse koffiedrab. In ruil voor een tegenprestatie halen wij het op bij bedrijven in Limburg als moderne vuilnismannen. Maar overheerlijke paddenstoelen zijn niet het eindstation. Zwamburg ontwikkelt ook nieuwe producten waar deze duurzame oesterzwammen in verwerkt worden of die gebaseerd zijn op koffiedrab. Hoe dat dan? Kom een kijkje nemen tijdens een rondleiding of workshop.

Door een andere bril naar reststromen kijken

Zwamburg kweekt sinds april 2015, eetbare paddestoelen op reststromen van Limburg. Waar we zijn begonnen met een kleine kwekerij in een leegstaand cateringpand op Maastricht-Airport.

De koffiedrab is een lokale reststroom die massaal wordt weggegooid maar nog ontzettend veel organische waarde heeft. De Pleurotus ostreatus kan hieruit een gezonde, smaakvolle en eiwitrijke oesterzwam produceren. Hiervoor passen wij de Blauwe Economie toe. Dat wil zeggen lokale grondstoffen, lokale afzet, geen afval creëren en samenwerken. Zo is Zwamburg ontstaan, Zwammen kweken in Limburg.

In onze nieuwe kwekerij kweken wij hoofdzakelijk oesterzwammen voor onze eigen ontwikkelde producten zoals de Zwambal, Zwamkroket, Mushroom & Beefburger, Oesterzwammen ravioli en een BBQ-worst. Deze producten zijn tot stand gekomen door middel van samenwerkingen met lokale partners. Door vlees te vervangen of mengen worden deze niet alleen gezonder maar zal de smaak ook verbeteren door het umami (natuurlijke smaakversterker) gehalte van deze paddestoel.

Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat onze eigen reststromen verwerkt worden te eetbare producten maar ook de reststromen van onze partners.

Zwamburg is lid van de Nederlandse Oesterzwammen vereniging en VIHB geregistreerd voor het ophalen van koffiedrab. Daarnaast is Zwamburg een Erkend leerbedrijf voor verschillende opleidingen in voeding, teelt en duurzaamheid.

In de zomer van 2018 hebben wij naast de watertoren van Schimmert in de oude werkplaats van Watermaatschappij Limburg onze nieuwe, grotere en duurzamere kwekerij gebouwd. Dit omdat vanaf 2020 de Reus van Schimmert een centraal streekproducten locatie zal worden met het thema ‘Eten en drinken zover je kan kijken’.

Detail info

Openingstijden

 

maandag van 9.00 tot 17.00 uur
dinsdag van 9.00 tot 17.00 uur
woensdag van 9.00 tot 17.00 uur
donderdag van 9.00 tot 17.00 uur
vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur
zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur
zondag gesloten